How many hours overtime did a man work if he was paid $168? - ProProfs Discuss
Cancel
TopicsDown
Products Down
Follow Us:
FacebookTwitter
Advertisement

How many hours overtime did a man work if he was paid $168?
A man's regular pay is $3 per hour up to 40 hours. Overtime is twice the payment for regular time.

How many hours overtime did a man work if he was paid $168?<br/>
A man's regular pay is $3 per hour up to 40 hours. Overtime is twice the payment for regular time.

Change Image    Delete



A. 8
B. 16
C. 28
D. 48

This question is part of ECT MATHEMATICS
Asked by G.Beasley, Last updated: Sep 26, 2020

+ Answer
Request
Question menu
Vote up Vote down

4 Answers

K. Galatia

K. Galatia

K. Galatia
K. Galatia

Answered Mar 25, 2020

The correct answer to this question is option A – 8
If a man's regular pay is $3 per hour for up to 40 hours of work, this means he makes $120 for 40 hours. When he works overtime, he makes double per hour ($3 x2).

If he was paid $168 for all hours work (regular pay + overtime pay), we could easily tell how many hours he worked overtime.

Regular pay = $3 per hour for 40 hours = $120
Total amount earned = $168
The amount earned from overtime work = 168 – 120
= 48
Since the man gets double per for overtime, we have to divide his overtime earning by overtime hourly rate
Overtime hours worked = 48/($3x2)
= 48/6
= 8
Therefore, the man worked 8 hours of overtime to be paid a total of $168.

upvote downvote
Reply 

Matz Lewis Clark

Matz Lewis Clark

Traveler and writer by profession.

Matz Lewis Clark
Matz Lewis Clark, College student, Graduation, Orlando

Answered Jul 18, 2019

The correct answer to this question is A, 8. To find this answer, one should know first multiple the pay times the number of regular hours. This would create the equation 3 x 40, which equals 120. From there, you would subtract this amount from the full amount earned. That establishes the equation 168 - 120. This gives us 48.

Then, we need to divide this amount by the hourly wage, which provides the equation with 48 / 3= 16. Being that overtime is double, we would need to use division again, this time dividing 16 /2, which gives us our answer of 8.

upvote downvote
Reply 

Anika Nicole

Anika Nicole

Content Writer, Teacher

Anika Nicole
Anika Nicole, Wordsmith, PG In Journalism, New York

Answered Apr 22, 2019

Here, the correct answer is option A.

Regular Pay= $3 per hour up to 40 hours. So, total pay of the day= $340= $120.

He was paid$168 for his overall work. Hence, we need to calculate overtime pay, i.e. $168 - $120 = $48.

Overtime rate = 2$3=$6 per hour.

Therefore, the total number of overtime hours=$48 divided by $6 = 8.

upvote downvote
Reply 

John Smith

John Smith

John Smith
John Smith

Answered Sep 14, 2016

8

At $3 per hour up to 40 hours, regular pay = $3 x 40 = $120 If total pay = $168, overtime pay = $168 - $120 = $48 Overtime rate (twice regular) = 2 x $3 = $6 per hour ; hence number of overtime hours = $48/$6 = 8
upvote downvote
Reply 

Advertisement
Advertisement
Search for Google images Google Image Icon
Select a recommended image
Upload from your computer Loader
Image Preview
Search for Google images Google Image Icon
Select a recommended image
Upload from your computer Loader
Image Preview
Search for Google images Google Image Icon
Select a recommended image
Upload from your computer Loader

Email Sent
We have sent an email to your address "" with instructions to reset your password.